Verboden voedsel (en zo)

Dit mag Maartje allemaal NIET eten:

  • chocola, cacao
  • wortel, selderij, tomaat
  • aardbeien, abrikoos, appel, kers, kiwi, mango, nectarine, peer, perzik, pruim, sinaasappel (tenzij flink verhit)
  • zuivel

(dus geen yoghurt, kwark, melk, kaas, geitenkaas, spinazie à la crème en roomijs, maar ook geen kroketten, chips, pesto, soep uit blik, tzatziki, Baileys, en nog heel veel meer)

  • vis, schaal- en schelpdieren of wat dan ook uit zee

(dus ook geen kroepoek, worcestersaus, currypasta’s, Aziatische kruidenmixen, cocktailsaus, sambal, sushi, enzovoort)

  • gluten

(dus geen brood, koekjes, sojasaus, bouillonblokjes, pannenkoeken, beschuit, gebak, bier, couscous, drop, krokante kipschnitzel, vleesvervangers, en nog heel veel meer)

Eten in een restaurant betekent meestal: keuze uit niks. Friet met een biefstukje lukt soms nog net. Verder zijn de culinaire hoogtepunten: een gebakken ei (maar dan niet in boter gebakken) en sla zonder dressing.

Naast voedselallergieën en -overgevoeligheden heeft Maartje ook extreem veel last van contactallergieën. Twee voorbeelden (uit een veel langere lijst):

  • Het kost elke week zo’n 3 uur tijd om met olie heel voorzichtig de lijmresten los te laten weken van de tape die de fysiotherapeut aanbrengt om de hooikoorts- en gewrichtsklachten te verminderen. Iets te ‘snel’ de tape verwijderen, betekent zo veel irritatie van de huid dat er geen nieuwe tape op kan.

Maartje is allergisch voor parfum. Dit betekent dat alle soorten crème, shampoo, deodorant en dergelijke die bij winkels als Albert Heijn en Kruidvat te koop zijn, niet geschikt voor haar zijn. In producten voor de gevoelige huid zitten vrijwel altijd wolvetalcoholen, waar ze ook niet tegen kan. Het gevolg? Moeizame zoektochten naar dat ene product dat ze wel verdraagt. Dat doorgaans enkel in het buitenland verkrijgbaar is en ook nog eens schrikbarend duur.

 

Meer lezen?