Wat eraan voorafging

Slecht nieuws!

Radboudziekenhuis Nijmegen, 24 april

Eindelijk voel ik me weer een beetje goed sinds het hooikoortsseizoen is begonnen, dacht Maartje toen ze bij de arts binnenstapte. Eindelijk hebben we dan een medicijn gevonden dat wel voldoende werkt. Maar helaas, de specialist nam dat optimisme snel weg. Valse hoop noemde hij het. De bijwerkingen van de Prednison die Maartje sinds twee weken nam, waren zo heftig dat er maar één ding op zat: het medicijn direct afbouwen en zo snel mogelijk uit Nederland weg. De 29 pillen die ze dagelijks slikt, blijken niet genoeg om haar klachten (waaronder auto-immuunproblemen en extreme hooikoorts) onder controle te houden.

Wat eraan voorafging…

Maartje heeft een overactief immuunsysteem. Dat betekent dat haar lijf zich vijandig opstelt tegenover stoffen die juist goed voor haar zijn. Dit levert allerlei gezondheidsklachten op, maar ook serieuze huidproblemen. Zo had ze maandenlang zo’n erge last van haar handen (jeuken, bloeden, brandende pijn) dat ze nauwelijks nog iets kon vastpakken. Dus eigenlijk ook de baby niet voor wie ze in haar werk als nanny zorgde. Ze had last van ontstekingen die niet wilden genezen, van gewrichtspijn en had ‘altijd wel iets’.

Verlichting kwam van een medicijn dat het immuunsysteem remt. Dat betekende wel dat ze extra vatbaar werd voor verkoudheden en griepjes … die bij haar snel kunnen omslaan in een serieus gezondheidsprobleem. Uit de buurt blijven van iedereen die mogelijk iets onder de leden heeft, is haast niet te doen. Vanwege de vele en serieuze bijwerkingen op de lange termijn besloot Maartje met haar artsen om met het medicijn te stoppen.

Dat deed ze … maar al snel ging het mis.

Want hoe ongezond de pillen ook waren, ze hielden wél haar auto-immuunproblemen onder controle. Die speelden dan ook snel weer op. Extra hevig zelfs. En met een lading aan nieuwe klachten.

Bracht een hormoonprik eerst nog verlichting, nu maakten zelfs twee prikken nauwelijks verschil voor de hooikoortsklachten. Er kwam een huisstofmijtallergie bij, wat betekent dat ze zonder luchtzuivering ’s nachts geen oog dicht doet en dat ze elke dag haar huis moet stofzuigen om er goed te kunnen ademen. Maartje is inmiddels voor nog meer allergisch en in nog ernstiger mate. En dat geeft dus grote problemen nu het hooikoortsseizoen weer is begonnen. Zelfs met medicijnen – de artsen hebben niets meer wat haar op korte termijn voldoende helpt – wordt ademen binnen én buiten een uitdaging.

Zo kan het dus gebeuren dat je van de ene op de andere dag je eigen land uit wordt gejaagd. Dat je moet stoppen met je werk als nanny bij het leukste gezin in Eindhoven. Dat je niet alleen het appartement waarin je net een jaar woont alweer moet achterlaten, maar ook je vrienden en familie. En ja, ook je pasgeboren neefje en nichtje.

 

Meer lezen?